lördag 11 april 2020

DRIP, where art thou?!

När man bor i Sverige har man oftast ett problem oavsett vad man håller på med: Sverige är 10-20 år efter i nästan allting.

Ett exempel är DRIP (Dividend Reinvestment Plan) som enkelt förklarat går ut på att när man får aktieutdelning från ett företag så används pengarna direkt för att köpa aktier i samma företag och man slipper saker som courtage och liknande. En annan stor fördel är att man kan också köpa bråkdelar av en aktie, alltså t ex en hundradel av en aktie. Det kan tyckas att det är lite löjligt att köpa en "0,05" aktie men det är det inte när man tittar på hur det påverkar "ränta-på-räntan". Till slut blir det otroligt stora mängder pengar under en period på 20 år.

Vad jag vet så finns det inte ett enda företag i Sverige som erbjuder DRIP och det är jäkligt synd. Vet inte vad det beror på egentligen. Enda jag hittat var ett företag som är baserat i Storbritannien (trading212.com) som håller på och inför DRIP snart och samma företag erbjuder redan att man kan köpa hundradelar av en aktie så det skulle vara jäkligt intressant att använda sig av nämnda företag men sen kommer man på att pappa Staten tycker att de har rätt att beskatta det rejält hårt.

Ibland är det verkligen besvärligt, och frustrerande, att bo i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar